Upišite traženi pojam

Čišćenje zubnog kamenca

Za osmijeh bez mrlja

Profesionalno čišćenje i poliranje zubi

Čišćenje zubi je veoma važno jer pravilnim održavanjem higijene zubi možemo sačuvati svoje zube i produžiti im vijek.

Vrlo često iz hrane i pića zaostaju na površini zuba pigmentacije koje su bitan uzročni faktor u nastanku patoloških procesa predstavljaju i estetsku manjkavost.

Najčešće pigmentacije nalazimo kod pušača, te ljudi koji piju mnogo obojenih napitaka poput kave i čaja. Iste se vrlo teško odstranjuju četkicom ili se uopće ne mogu odstraniti. Pojavljuju se kao tamnosmeđe do crne mrlje na površini zuba, obično intenzivnije uz zubno meso.

Zubi postaju sve žutiji, puni kamenca i plaka, a time je u ustima sve više bakterija koje su štetne za zube i cjelokupni organizam. Zubni kamenac podrazumijeva tvrde naslage na zubima nastale mineraliziranjem plaka, tj. one tvrde bijele ili žućkaste naslage koje nastaju na zubima u području spoja zuba i zubnog mesa (gingive). Najčešće se mogu uočiti u području donjih prednjih zubi s unutarnje strane.

Prilikom redovitih kontrola stomatolog može primijetiti razna stanja zbog kojih je potrebno primijeniti metode profesionalnog čišćenja zubi.

Čišćenje zubnog kamenca

PROFESIONALNO MEHANIČKO ČIŠĆENJE

Stomatolog može primijeniti profesionalno mehaničko čišćenje zubi, tj. odstranjenje zubnog plaka sa svih zubnih površina, jer izaziva upale, blaže ili jače zubobolje i povlačenje gingive, te je estetski neprimjeren i dovodi do neugodnog zadaha, a posebna važnost se pridaje onim površinama koje pacijent obično zanemari prilikom čišćenja. Profesionalno mehaničko čišćenje podrazumijeva selektivno odstranjenje zubnog plaka sa svih zubnih površina pri čemu se posebna važnost pridaje onim površinama koje pacijent obično zanemari prilikom čišćenja.

To su najčešće međuzubni prostori te jezične plohe donjih sjekutića i očnjaka.

Tretman se provodi pomoću malih rotirajućih četkica i gumica, srpova (scalera), kireta i sl. kojima prelazimo preko površine zuba i odstranjujemo naslage.

Koliko često ići stomatologu na čišćenje zubi?

  • Pacijenti koji nemaju evidentiranih upalnih stanja zubnog mesa i parodonta temeljito profesionalno čišćenje zubi provodi se dva puta godišnje kako bi se održalo zdravlje svih oralnih struktura.
  • Kod pacijenata s problematičnim upalnim stanjima zubnog mesa potrebno je kombinirati različite metode profesionalnog čišćenje zubi češće, već prema potrebi dok se ne postigne zadovoljavajuća razina, a zatim se provodi održavanje.

profesionalno čišćenje zubi
Podijeli s prijateljima
  •  
  •  
  •  
x

Ova internet stranica koristi kolačiće.Vaš pristanak potreban nam je za korištenje kolačića, kako bismo našu stranicu održavali i unaprijeđivali posebno za vas.