Upišite traženi pojam

Zubne proteze

Za rješavanje djelomične ili potpune bezubosti

Proteza je opcija kada fiksni radovi nisu izvedivi radi situacije u vašim ustima. Novim materijalima i novim tehnologijama može se napraviti proteza koja dobro leži, ugodna je za nošenje te prirodno izgleda.

Proteze koje se izrađuju za pacijente koji su izgubili sve prirodne zube nazivaju se potpune ili totalne proteze. Totalne proteze se mogu dodatno učvrstiti u ustima zubnim implantatima – sustav ALL-ON-6. Proteze koje se izrađuje u slučajevima kada nedostaje jedan ili više zubi nazivaju se djelomične ili parcijalne proteze.

Koliki je vijek zubnih proteza tj. postoji li garancija na njihovu izradu?
Podrška liječnika, pravilna briga i održavanje oralne higijene od velike su važnosti za vijek zubnih proteza i time zadovoljstvo pacijenta, a uz pravilno održavanje oralne higijene i stanje pacijenta zubne proteze mogu potrajati čitav život. Na same zubne proteze postoji višegodišnje jamstvo.

ALL ON 6

Fiksni zubi na implantatima ALL-ON-6

Sustav ALL-ON-6 je posebna vrsta potpune (totalne) zubne proteze koja se pričvršćuje na zubne implantate.

Izrađuje se kod potpune bezubosti ili kada nije moguće postići zadovoljavajuću stabilnost kod potpune ili parcijalne proteze.

U čeljust se ugrađuju četiri do šest zubnih implantata koji služe kao nosači koji pridržavaju protezu. Implantati su oblika malog vijka koji se fiksiraju u kost, a na vanjskom dijelu imaju element na koji se pričvršćuje proteza.

Podupiranjem proteze implantatima postiže se bolja stabilnost, a uz to se dio sila prilikom žvakanja hrane prenosi preko implantata na kost ravnomjerno.
Zahvaljujući ovom rješenju rasterećuje se sluznica i pacijenti mogu razvijati veće sile, tj. žvakati tvrđu hranu, a proteza pritom ostaje stabilna.

Potpune (totalne) proteze

Izrađuju se za pojedinu čeljust kod potpune bezubosti. U odnosnu na djelomične proteze jednostavnije su konstruirane, a sastoje se od baze proteze na kojoj su postavljeni zubi.

Totalne proteze leže direktno na gingivi koja prekriva kost.

Baza proteze je dio proteze koji prijanja uz sluznicu, a izrađene su od metalnog dijela koji je vrlo tanak te od ružičastog akrilata koji se bojom uklapa u okolinu sluznice. Baza sluznice se izrađuje tako da bude što veća. Naime, sile koje se pri žvakanju razvijaju na umjetnim zubima u protezi, moraju se preko baze prenijeti na sluznicu i koštanu podlogu. Budući da sluznica nije u stanju podnijeti velika opterećenja, potrebno je sile prilikom žvakanja ravnomjerno raspodijeliti na što veću površinu, što se postiže povećanjem baze proteze.

Zubnu protezu treba najmanje jednom dnevno izvaditi iz usta i očistiti. Velik broj ljudi vadi ih prije odlaska na počinak. Stavljajte protezu u čašu s vodom ili sredstvom za čišćenje proteza.

Redovite posjete stomatologu jednako su važne za osobe s protezom, kao i za osobe sa prirodnim zubima. Svatko tko nosi protezu trebao bi otići na stomatološki pregled najmanje dvaput godišnje.

Djelomične (parcijalne) proteze

Izrađuju se u slučajevima kada nedostaje jedan ili više zubi bez obzira da li su preostali zubi prirodni, prekriveni krunicama ili mostom.

Djelomične proteze su konstrukcijski složenije od potpune jer imaju elemente kojima se pričvršćuju za preostale zube. Ti elementi imaju dvojaku ulogu tako što omogućuju pridržavanje proteze uz preostale zube i prijenos sila prilikom žvakanja također na preostale zube.

U naprednijim verzijama ti retencijski elementi su u potpunosti nevidljivi, tako da ostavljaju vizualni dojam potpunog zubnog luka.

Podijeli s prijateljima
  •  
  •  
  •  

Naruči se

na specijalistički pregled
i vrati osmijeh koji zaslužuješ.

Pošalji upit

Kako do nas?

Remetinečki gaj 2k, 10020 Zagreb (Novi Zagreb)

Radno vrijeme

Ponedjeljak - Petak: 08:00 - 21:00
Subota: 08:00 - 14:00

Pošaljite nam upit

Priloži snimak ili ortopan:
x

Ova internet stranica koristi kolačiće.Vaš pristanak potreban nam je za korištenje kolačića, kako bismo našu stranicu održavali i unaprijeđivali posebno za vas.