Upišite traženi pojam

Retencija

Sastavni dio ortodontske terapije

Retencija

Retencija nije odvojena od ortodontske terapije nego je njezin sastavni dio. Nakon završetka terapije potrebno je zadržati postignute rezultate.

Recidiv je pojava koja se javlja nakon prestanka nošenja ortodontske naprave, a manifestira se tendencijom povratka zubi u prvobitni položaj. Ovisno o prvobitnoj anomaliji, postignutom stanju, anatomskim karakteristikama i dobi pacijenta, zubi imaju veću ili manju sklonost ponovnom vraćanju prema prvobitnom stanju. To ne znači da će se korigirana anomalija uvijek vratiti, već da će u određenim slučajevima postava zubi postupno odstupati od one postignute terapijom prema onoj kakva je bila prije terapije. Stoga se po završetku ortodontske terapije koriste retaineri – naprave koje ne djeluju ortodontskom silom već samo učvršćuju zube u određenom položaju sprečavajući ponovnu pojavu anomalije.

Retainer - nakon fiksnog aparatića za zube

Postoje retaineri različitih konstrukcija (fiksni i mobilni), a vrijeme nošenja može trajati više godina. Dužina retencijskog razdoblja ovisi o prirodi anomalije, dobi, individualnoj reaktivnosti pacijenta, vrsti terapije, postignutom rezultatu terapije. Uglavnom su prilagođeni da svojim oblikom i smještajem ne uzrokuju veće smetnje prilikom govora, žvakanja i održavanja oralne higijene.

Čest oblik retainera je izrađen od obične ortodontske žice fiksirane uz jezične plohe donjih zubi. Taj retainer sprečava ponovni nastanak zbijenosti, anomalije koja je posebno sklona ponovnom javljanju. Drugi oblici retainera mogu biti izrađeni poput prozirne udlage koja pokriva grizne plohe zubi, ili se pak mobilna naprava prestankom aktivacije može koristiti kao privremeni retainer. Neke anomalije imaju veću sklonost ponovnom pojavljivanju od drugih.

Mobilni retainer

Retencija
Retainer Poliklinika Arena

Fiksni retainer

nevidljivi aparatić za zube
Podijeli s prijateljima
  •  
  •  
  •  

Naruči se

na specijalistički pregled
i vrati osmijeh koji zaslužuješ.

Pošalji upit

Kako do nas?

Remetinečki gaj 2k, 10020 Zagreb (Novi Zagreb)

Radno vrijeme

Ponedjeljak - Petak: 08:00 - 21:00
Subota: 08:00 - 14:00

Pošaljite nam upit

Priloži snimak ili ortopan:
x

Ova internet stranica koristi kolačiće.Vaš pristanak potreban nam je za korištenje kolačića, kako bismo našu stranicu održavali i unaprijeđivali posebno za vas.