Upišite traženi pojam

Fiksna ortodoncija

Moraš imati žicu za posao

Fiksna ortodoncija

Fiksne naprave danas predstavljaju glavno terapijsko sredstvo u ortodonciji. Fiksni “aparatići” sastoje se od bravica i žice koja povezuje bravice. Bravice su elementi koji se učvršćuju uz zube, a na svojoj površini imaju utor predviđen za smještaj žice. Postavljanjem žice u utore bravica, ona svojim elastičnim svojstvima proizvodi ortodontsku silu koja uzrokuje pomak zubi. Iznos sile ovisi o svojstvima žice (materijalu, debljini, obliku), a smjer djelovanja sile određuje se oblikom i konstrukcijom bravica.

Najstarija generacija bravica je izrađena od metala, a u novije vrijeme se primjenjuju keramičke, kompozitne “bijele” bravice, safirne bravice ili kombinirane metal-keramičke bravice. One su prilagođenije boji zuba i koriste se kod pacijenata visokih estetskih zahtjeva. Uobičajeno je da se bravice i žica postavljaju na vanjske plohe zubi, što unatoč korištenju “bijelih” bravica u određenoj mjeri narušava estetiku. Budući da je najveći broj ortodontskih pacijenata u adolescentskoj dobi kada se velika pažnja pridaje estetici, neki pacijenti ne žele pristati na terapiju metalnim bravicama. U ovoj osjetljivoj dobi je važno da mladi pacijent pristane na kompromis i shvati da je ortodontska terapija dugoročno korisna, unatoč kratkotrajnom estetskom nedostatku te da odabir bravica ovisi i o prirodi anomalije.

Stomatološka poliklinika Arena - specijalist ortodoncije

Bez obzira o kojoj se dobnoj skupini radi, svi pacijenti imaju iste težnje: zubni aparatić mora biti što je moguće neprimjetniji, a liječenje mora biti što je prije moguće gotovo. Najnovijim sustavima fiksnih naprava može se prevladati i ovaj problem – bravice i žica se smještaju s unutarnje strane zubnog luka tako da je naprava u potpunosti nevidljiva tzv. lingvalni aparatić za zube.

Ovakav pristup omogućava besprijekornu estetiku, ali je znatno skuplji u odnosu na uobičajene sustave kod kojih je naprava smještena na vanjskim plohama zubi. Nedostaci su i veća nelagoda za pacijenta (iritacije jezika, otežano hranjenje, otežan govor, visoka cijena, ograničene indikacije).

U novije vrijeme se manji broj pacijenta sve češće odlučuje na jeftinija surogat ortodontska rješenja, saznajte više zašto nikako ne bi trebali ispravljati zube samostalno.

Motiviranost i suradnja pacijenta ima veliki udio u konačnim rezultatima fiksne ortodontske terapije.

Metalne i keramičke bravica

Fiksna ortodoncija Zagreb

Gumice na bravicama u boji

Gumice u boji za fiksni aparatić
Podijeli s prijateljima
  •  
  •  
  •  

Naruči se

na specijalistički pregled
i vrati osmijeh koji zaslužuješ.

Pošalji upit

Kako do nas?

Remetinečki gaj 2k, 10020 Zagreb (Novi Zagreb)

Radno vrijeme

Ponedjeljak - Petak: 08:00 - 21:00
Subota: 08:00 - 14:00

Pošaljite nam upit

Priloži snimak ili ortopan:
x

Ova internet stranica koristi kolačiće.Vaš pristanak potreban nam je za korištenje kolačića, kako bismo našu stranicu održavali i unaprijeđivali posebno za vas.