Upišite traženi pojam

Ortodoncija

Za osmijeh koji otvara sva vrata

Ortodoncija

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zubi i čeljusti. Zubi koji su iskrivljeni ili nisu na pravom mjestu narušavaju estetiku i utječu na zdravlje usne šupljine. Osim estetike, cilj ortodoncije je rješavanje bolnih stanja i poremećaja žvačnog sustava.

Ortodontska terapija jedna je od najboljih preventivnih mjera koja će spriječiti nastanak brojnih karijesa na mjestima koja nisu dostupna čišćenju zuba. Osim funkcijskih poboljšanja, estetske i psihološke promjene kod pacijenta opravdavaju nošenje ortodontskih aparata. Ortodontska terapija nije luksuz, ona je potreba koja se ne smije zanemariti. Rezultati ortodontske terapije su trajni i omogućavaju vam osmijeh kakav ste oduvijek željeli.

Terapija se u pravilu provodi u razdoblju adolescencije, ali moguća je u bilo kojoj životnoj dobi. Dobna granica za ortodontsku terapiju ne postoji.

Ortodontske bravice i zubni aparatići danas zadovoljavaju visoke estetske kriterije tako da su jedva primjetni. Prednosti ortodontske terapije su zdravija usta, ljepši osmijeh i zubi koji će trajati cijeli život.

Prvi pregled

U slučaju nepravilnosti zuba najbolje je obratiti se specijalistu ortodoncije koji će napraviti detaljan pregled kako bi se utvrdio najbolji plan ortodontske terapije pomoću koje će se zubi postaviti u najbolji mogući položaj. Specijalist ortodoncije donosi dijagnozu i plan terapije te određuje njezin početak na temelju:

 • Opsežne anamneze
 • Kliničkog pregleda
 • Analize studijskih modela
 • Mjerenja i evaluacije različitih zadanih parametara
 • RTG dijagnostike
 • Fotografiranja
Ortodoncija Zagreb

Vrste ortodontskih naprava

Ortodontske naprave mogu biti fiksne ili mobilne. Odabir naprave ovisi o:
Ortodonske bravice za zube

Trajanje terapije

Ortodontska terapija je relativno dugotrajna i zahtjeva angažman i suradnju pacijenta. Tijekom nekoliko godina, koliko u prosjeku traje terapija, nužno je da se pacijent strogo pridržava dobivenih uputa te održava zadovoljavajuću oralnu higijenu.
Uspjeh ortodontske terapije izrazito je ovisan o suradnji pacijenta, a nedostatna suradnja rezultira produženim trajanjem terapije, izostankom rezultata. Ortodont će napraviti plan koji se temelji na individualnim problemima pacijenta.
Tijekom ortodontske terapije potrebne su redovite kontrole općeg stomatologa svakih 6 mjeseci.

Ortodoncija kod odraslih

Ortodontska terapija kod odraslih osoba provodi se često, jer nikad nije prekasno za ispravljanje izbočenih (protrudirani) ili uvučenih (retrudirani) zubi, razmaknutih zubi, praznine koje su nastale vađenjem zubi i ponekad eliminirati potrebu za protetskim nadomjestkom ili implantatima.

Kod gubitka pojedinog zuba ortodontska terapija ponekad prethodi postavljanju implantata. U slučajevima kada je prošlo dugo vremena od gubitka zuba, susjedni zubi se pomiču i naginju u slobodni prostor te često nema dovoljno mjesta za postavljanje dentalnog implantata kojim bi se nadomjestio izgubljeni zub. Tada je potrebno provesti najprije ortodontsku terapiju kojom će se ispraviti nagnuti zubi i vratiti ih u idealan uspravni položaj i time napraviti dovoljno mjesta za implantat i izradu krunice.

Često se događa da dolazi do promjene položaja donjih sjekutića. Naime, dogodi se da se jedan ili više donjih prednjih zuba „izgura“ iz niza. To se događa zbog kasnog rasta mandibule (donje čeljusti), najčešće u dvadesetim godinama života. Prije se često smatralo da pritisak trećih molara najviše utječe na zbijenost, međutim pokazalo se da je teško detektirati takvu silu ako ona uopće i postoji. Ako su nastale promjene značajne ili estetski neprihvatljive, potrebno je provesti ortodontsku terapiju.

U poliklinici osim kod djece, vrlo često radimo ortodontsku terapiju kod odraslih pacijenata koji će tako riješiti problem koji ih muči od djetinjstva ili će pomoću ortodontske terapije stvoriti dobre temelje za protetsku ili implantološku rekonstrukciju (multidisciplinarna terapija).

Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
  41
  Shares

Naruči se

na specijalistički pregled
i vrati osmijeh koji zaslužuješ.

Pošalji upit

Kako do nas?

Remetinečki gaj 2k, 10020 Zagreb (Novi Zagreb)

Radno vrijeme

Ponedjeljak - Petak: 08:00 - 21:00
Subota: 08:00 - 14:00

Pošaljite nam upit

Priloži snimak ili ortopan:
x

Ova internet stranica koristi kolačiće.Vaš pristanak potreban nam je za korištenje kolačića, kako bismo našu stranicu održavali i unaprijeđivali posebno za vas.