Upišite traženi pojam

Oralna kirurgija

Zahvati vrhunskih stručnjaka oralne kirurgije

SINUS LIFT - podizanje sinusa

U nekim slučajevima kada želimo u gornjoj čeljusti implantatom nadomjestiti zub koji nedostaje to ne možemo napraviti jer nemamo dosta kosti koja bi držala implantat.

Uslijed gubitka zuba došlo je do gubitka kosti i spuštanja sinusa. U tim slučajevima prije ugradnje implantata trebamo podići sinus i nadograditi kost. Sinus lift se obično radi neposredno prije ugradnje implantata u istom terminu, ako postoji barem mali volumen kosti.

U ostalim slučajevima sinus lift se radi u zasebnom posjetu i do postavljanja implantata treba proći oko 6 mjeseci. Zahvat podizanja sinus lifta je potpuno bezbolan jer se radi pod lokalnom anestezijom. Uobičajeno se taj postupak radi u isto vrijeme kada se stavlja i implantat, ako postoji barem mali volumen kosti.

Ako kosti uopće nema, između sinus lifta i stavljanja implantata mora proći oko 6 mjeseci. Sinus lift se radi pod lokalnom anestezijom tako da je zahvat potpuno bezbolan.

Prije sinus lifta
Prije sinus lifta
Za vrijeme postupka
Sinus lift postupak 2
Nakon sinus lifta
Nakon sinus lifta
Prije sinus lifta
Prije sinus lifta
Za vrijeme postupka
Sinus lift postupak 1
Nakon sinus lifta
Nakon sinus lifta

AUGMENTACIJA - nadogradnja kosti

Taj termin koristi se za cijeli niz zahvata koji se poduzimaju da bismo povećali volumen kosti radi omogućivanja postavljanja zubnog implantata. Sve procedure, uglavnom, uključuju dodavanje koštanoga materijala. To može biti autologna kost (koštani transplantat uzet s drugoga mjesta u pacijentovim ustima) ili umjetna kost.

Postupak nadomještanja izgubljene kosti poznat je pod imenom „vođena regeneracija kosti“ (GBR – Guided Bone Regeneration).

Ako vam zub već nedostaje, a nema dovoljno kosti za ugradnju implantata,
tada najprije treba nadomjestiti izgubljenu kost da bismo stvorili kvalitetnu bazu za ugradnju implantata. Nakon tog postupka potrebno je pričekati od četiri do šest mjeseci da bi se kost u potpunosti stvorila prije ugradnje implantata.

Ako se implantat ugrađuje u gornju čeljust (maksilu), često je dno maksilarnoga sinusa postavljeno nisko. U tom slučaju pristupa se podizanju dna sinusa, tzv. sinus lift.

Aukumentacija zubne kosti - nadograđivanje zubne kosti

ALVEOTOMIJA - komplicirano vađenje umnjaka

Alveotomija je kirurško uklanjanje impaktiranih i retiniranih umnjaka. Pojedinim zubima može biti onemogućeno nicanje, no to ne mora značiti da je zaustavljen razvoj zuba. Impaktirani i retinirani zubi su zubi koji su se potpuno formirali unutar kosti, ali nisu iznikli na svome mjestu, niti na kojem drugom mjestu u ili izvan zubnog luka.

Razlog tome može biti nepovoljan smjer nicanja ili nedovoljno mjesta za nicanje u zubnog luku zbog drugog zuba ili neke druge mehaničke zapreke (koštanog ili mekog tkiva).

U tom slučaju impaktirani i retinirani umnjaci mogu izazvati simptome poput boli i oticanja zbog čega je indicirana alveotomija. Impaktirani i retinirani zubi se otkrivaju rendgenskom snimkom ili se utvrde kliničkim pregledom uz prisustvo bolova, otekline ili drugih tegoba.

Problemi s umnjacima
Bol umnjaka
Problemi s umnjacima
Uništavanje korijena zuba zbog umnjaka

APIKOTOMIJA - uklanjanje vrha korijena zuba

Apikotomija je oralno kirurški zahvat kojim se uklanja vrh korijena zuba (apex), najčešće zbog kroničnih upala ili fraktura u području vrha korijena (granuloma ili ciste). Apikotomija se provodi u lokalnoj anesteziji, što znači da je tretman bezbolan. Zahvat kreće tako da se zubno meso zareže i podigne kako bi se došlo do korijena zuba.

Zahvatom se uklanja vrh korijena zuba zajedno s upalnim procesom, a nakon toga se korijen kanala zuba puni različitim smjesama i materijalima koji su za to predviđeni. Ovisno o individualnom slučaju pacijenta, zub se endodontski može tretirati (čišćenje i širenje kanala zuba, te njegovo punjenje) prije samog zahvata ili za vrijeme zahvata. Na kraju se vraća gingivalni režanj i šiva se rana.

Apikotomija je danas sve češći zahvat jer omogućuje pacijentima očuvanje zuba koji se ne mogu izliječiti endodontskom terapijom i koji bi se inače morali izvaditi. Smatra se malim kirurškim zahvatom, a traje od 30 do 60 minuta, ovisno o kojoj regiji i zubu se radi.

Zahvati na prednjim zubima su u pravilu kraći, dok su na donjim kutnjacima najdulji.

izgled popravljenog zuba
odizanje zubnog mesa i liječenje zubnog mesa
Augumentacija - umetanje umjetne zubne kosti
Oporavak nakon nadogradnje zubne kosti
Podijeli s prijateljima
  •  
  •  
  •  

Naruči se

na specijalistički pregled
i vrati osmijeh koji zaslužuješ.

Pošalji upit

Kako do nas?

Remetinečki gaj 2k, 10020 Zagreb (Novi Zagreb)

Radno vrijeme

Ponedjeljak - Petak: 08:00 - 21:00

Pošaljite nam upit

Priloži snimak ili ortopan:
x

Ova internet stranica koristi kolačiće.Vaš pristanak potreban nam je za korištenje kolačića, kako bismo našu stranicu održavali i unaprijeđivali posebno za vas.