Prvi pregled: postavljanje dijagnoze i plan terapije

Pacijenti najčešće u Polikliniku ARENA dolaze zbog smetnji i bolova u usnoj šupljini i tad je postavljanje dijagnoze relativno jednostavno jer i sam pacijent osjeća gdje je problem. Međutim, mnogo je složenije napraviti dijagnozu i plan terapije ukoliko nema očitih simptoma. S obzirom da se veliki broj ljudi ima strah od zubara, možda bi bilo jednostavnije kad bi znali što točno ih čeka prilikom prvog pregleda. Sam proces prikupljanja “podataka” o stanju u usnoj šupljini mogao bi se svesti na nekoliko koraka, i to redom:

Prvi korak je razgovor s pacijentom. Pacijent ispunjava zdravstveni upitnik te objašnjava zbog čega je došao, postoje li smetnje i problemi, što bi htio poboljšati i kako je zamislio izgled svog novog osmijeha. Veoma je važno čuti želje pacijenta i shodno tome napraviti plan koji bi zadovoljio pacijenta i istovremeno sva medicinska načela u dentalnoj medicini.

Nakon razgovora s pacijentom, prelazimo na klinički pregled usne šupljine gdje doktor provjerava stanje zubi, okolnog zubnog mesa, okluziju, čeljusne zglobove te estetski aspekt osmijeha.

Kako bi pregled bio detaljan i potpun, neizostavno je napraviti rendgensko snimanje (ortopan) svih zubi s okolnim tkivima i anatomskim strukturama kako bi se dobio uvid u stanje unutar čeljusnih kostiju. Važno je zaključiti postoje li kakve lezije, upalni procesi ili druge promjene. Ukoliko stomatolog sumnja na leziju, upalu ili se planira veći kirurško-protetski zahvat, potrebno je najčešće poslikati 3D CBCT snimku koja će nam vjerno prikazati svaku strukturu u svim presjecima.

Važno je da u planiranju sudjeluje zubotehnički laboratorij koji je bitan prije i za vrijeme same izrade protetskih radova. Zubni tehničari i stomatolozi zajedno prolaze svaki slučaj i detaljno analiziraju svaki segment prije i tijekom same izrade protetskog rada.

Gore navedeni postupci su dovoljni za većinu pacijenata koji dolaze potražiti rješenje u Polikliniku ARENA. Ukoliko se radi veći protetski rad koji uključuje i oralnog kirurga, parodontologa ili ortodonta, pacijenta se upućuje i na pregled kod takvog specijalista. Na taj način pristup pacijentu je multidisciplinaran uz konstantnu kontrolu svih navedenih specijalista tijekom radova.

 

Haris Šabić, dr.med.dent.

Dr. Haris Šabić, med.dent. diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Rijeci 2013. godine. Nakon odrađenog pripravničkog staža, odlazi u SAD na 6 mjeseci s ciljem stručnog usavršavanja. Vraća se u rodni Poreč i zapošljava u privatnoj stomatološkoj ordinaciji u Rovinju gdje radi do rujna 2015. godine kad prelazi u Stomatološku Polikliniku ARENA. Područje interesa su mu protetika, kirurgija i endodoncija. Slobodno vrijeme ispunjeno mu je treniranjem nogometa, šetnjama sa psom, druženjem s prijateljima, čitanjem i odlascima u kino i na koncerte.

Komentari (0)

Ostavite komentar