Štetan utjecaj gaziranih napitaka na zube

Gazirani zaslađeni napici u svom sastavu imaju puno šećera, a što je još važnije neki sadrže i fosfornu, limunsku kiselinu ili neku drugu. Ortofosforna kiselina se inače u stomatologiji koristi za jetkanje cakline (postupak kojim se kiselinom priprema caklinu i/ili dentin za izradu kompozitnih bijelih ispuna). Dakle česta konzumacija gaziranih napitaka uzrokuje kiselinsku eroziju zuba.

Klinički se mogu vidjeti istanjeni, otopljeni, staklasti zubi. Slična klinička slika vidi se i kod ljudi oboljelih od bulimije zbog učestalog povraćanja. Takva šteta je nepovratna i mora se stomatološki sanirati.

Kao što uvijek ponavljamo pacijentima, dobra oralna higijena je temelj oralnog zdravlja. Ako barem ne isperete usta običnom vodom nakon što ste konzumirali slatki ili kiseli napitak doći će do pada pH vrijednosti u usnoj šupljini što će stvoriti uvjete za početak otapanja cakline. Caklina je građena od kristala hidroksiapatita koji je osjetljiv na djelovanje kiselina. Uslijed njezinog djelovanja na površinu cakline dolazi do urušavanja njezine kristalne rešetke i stvaranja rupica u koje će se uvući bakterije koje su normalni stanovnici usne šupljine. Ako takvo stanje potraje, od početnog karijesa koji se može prepoznati kao mala bijela mrlja na površini cakline nastat će uznapredovali karijes. Naš organizam posjeduje mehanizme kojima se bori protiv pada pH u ustima ali uvijek je poželjno smanjiti učestalost i vrijeme izloženosti zuba kiselinama. Zadržavanjem i mućkanjem kiselog pića u ustima nanijeti će se najveća šteta zubima. Preporučujemo ispiranje usta običnom vodom ili korištenje slamke kako bi se što više smanjio kontakt sa zubima. Bojila koja se nalaze u napicima također su nepoželjni sastojak jer mogu obojiti zube.

Brojne znanstvene studije upozoravaju na štetnost gaziranih napitaka na cijeli organizam stoga izbjegavajte industrijske gazirane napitke. Voda je najbolji izbor koji će vas održati zdravima i sigurno neće oštetiti zube.

Budite slobodni podijeliti svoje mišljenje s nama ili postaviti pitanje ukoliko želite znati više. U slučaju da ste primijetili promjene na zubima opisane u tekstu, javite se na 01/6542-655 i napravite specijalistički pregled u Poliklinici ARENA.


dr.med.dent. Martina Matleković

Dr. med.dent. Martina Matleković diplomirala je na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu 2011. godine. Nakon završenog pripravničkog staža zapošljava se u privatnoj stomatološkoj poliklinici gdje radi do srpnja 2015. godine, kada prelazi u Stomatološku polikliniku Arena. Područje interesa su joj kirurgija, protetika i endodoncija. Trenutačno se usavršava na Poslijediplomskom specijalističkom studiju Dentalna medicina na Stomatološkom fakultetu. Kada nije u ordinaciji slobodno vrijeme provodi sa prijateljima i na planinarenju.

Komentari (0)

Ostavite komentar