Mrtav zub

Jeste li ikad primijetili na sebi ili drugima zub koji svojom bojom odskače od ostatka zubi? Svi zubi su prirodne bijele boje, ali taj jedan je sive, tamnožute ili smeđe boje te narušava estetski izgled cijelog osmijeha? Takav zub nazivamo mrtav zub i u blog postu koji slijedi objasnit ću vam što je mrtav zub, što mu je uzrok, a što rješenje problema estetski neprihvatljivog osmijeha.
Za zdrav zub kažemo da je živ jer u svom središtu sadrži splet krvnih i limfnih žilica i živca. Mrtav zub je onaj u kojem više nema bioloških procesa, koji je prestao živjeti. Živac u zubu može odumrijeti zbog udarca (traume) pri čemu se prekine dovod krvi iz kosti u zub stoga zub ostane bez opskrbe, do zuba ne dolaze niti antitijela koja bi uništila bakterije, bakterije se množe i kroz korijen ulaze u okolnu kost što dovodi do upale u kosti. Živac može odumrijeti i zbog karijesa pri čemu živo tkivo postane mrtvo, raspada se što dovodi do infekcije koja se širi iz zuba u kost oko zuba. Poznati uzroci odumiranja živca su još i jako stiskanje zubi i parodontoza.

Crni_zub_1_hr

Živac odumire najčešće polagano kroz duži period i pri tome se možete osjetiti nelagodu ali i vrlo jaku bol te neugodan zadah. Mrtav zub u najvećem broju slučajeva promijeni boju i ostaje tako trajno obojen. Liječenje takvog zuba je nužno kako raspadnuto tkivo u zubu ne bi uzrokovalo infekciju i oteknuće kosti koje može dovesti i do manjeg ili većeg oteknuća obraza s tendencijom širenja prema oku ili vratu.

Je li vaš zub živ možete provjeriti tako da prislonite komadić leda na zub. Ako je zub mrtav nećete osjetiti ništa, te nakon toga trebali biste snimiti rtg snimku kako bi se vidjelo da li postoje vidljive promjene u kosti.

Crni_zub_2_hr

Kako biste sačuvali zub nakon što živac odumre radi se liječenje zuba (postupak se zove endodoncija) koje se obavlja u nekoliko posjeta u kojima se liječe, čiste i pune kanali zubnih korijena. Nakon liječenja zuba moguće je da ćete osjetiti kratkotrajnu bol ili osjećaj nelagode sljedećih nekoliko dana. Zub se zatvara kada više nema bolova, gnoja niti neugodnog mirisa iz kanala jer se tada zub smatra saniran i sačuvan.

01_hr

02_hr

Svojim pacijentima preporučujem da naprave kontrolnu rtg snimku 6 mjeseci nakon liječenja kako bi se u kosti pratile eventualne posljedice upalnih procesa što je vidljivo kao crna sjena oko vrška korijena. Ako su takve sjene vidljive više mjeseci ili godina i ne smanjuju se potrebno je kirurškim postupkom ukloniti vršak korijena i okolnu, upalom zahvaćenu, kost.
Radi daljnje žvačne uporabe i estetskog dojma vidljivi dio prirodne krune zuba nadomješta se ispunom, overlay-om (keramički umetak) ili krunicom, a što će se od toga izabrati ovisi o tome koliko je površine zuba ostalo.

Nadam se da ste, čitajući ovaj blog post, saznali nešto novo o problemu mrtvog zuba te da ćete, zahvaljujući informacijama o mogućim komplikacijama reagirati, naručiti se na vrijeme za svoj termin kako biste što prije riješili svoj problem i vratili sjaj i bjelinu svom osmijehu.

U komentarima bih voljela pročitati vaša iskustva. Sumnjate da i vi imate mrtav zub? Slobodno mi postavite pitanje, rado ću vam odgovoriti.


Petra Grancarić, dr.med.dent.

dr.med.dent. Petra Grancarić diplomirala je na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu. Dugi niz godina bavi se estetskom stomatologijom s naglaskom na protetici,osobito ljuskicama i cirkonkeramičkim protetskim nadomjescima te kirurgijom i endodoncijom. Zdravi zubi i lijep osmijeh osobito ju raduju! Slobodno vrijeme provodi s obitelji i prijateljima.

Komentari (28)

 • Reply

  Poštovana, mislim da imam nekoliko mrtvih zubi koji su smješteni jedan do drugoga. Već su dulje vrijeme sivi, a zubarka kaže da se ne može ništa. Je li postupak popravka isti? Koja je cijena za 5 zubi? Hvala.

  • Petra Grancarić, dr.med.dent.

   Poštovana Valentina, točnu dijagnozu Vam možemo utvrditi nakon specijalističkog pregleda koji uključuje i analizu rendgenske snimke na kojoj će se vidjeti da li su i kako liječeni zubi. Nakon toga može se vidjeti kojim nadomjestkom opskrbiti zub kako siva boja zuba ne bi više bila vidljiva, a sam zub dovoljno čvrst kako bi mogao podnijeti sva žvačna opterećenja.
   Kontaktirajte nas i dogovorite besplatan specijalistički pregled kako bismo riješili Vaš problem što prije. Srdačan pozdrav.

  • Poštovana, imam bolan zub dole desno, već preko dva mjeseca i preko deset puta sam išla na čišćenje kanala i opet boli i boli, to predugo traje da ne znam šta da radim više, bojim se vađenja zuba a bojim se i ovolike boli da ce se sve dat na zlo, zuba puno fali, samo okolo na stjenkama stoji, što mi preporucujete, hvala…

  • Poliklinika ARENA

   Poštovana Ivana, kako bismo dobili bolji uvid u Vašu situaciju i pronašli rješenje, bilo bi najbolje da svratite na specijalistički pregled. Kontaktirajte nas na 01/6542-655 da dogovorimo termin. 🙂

 • Reply

  Poštovana, prije desetak dana prednji zubi dobili su udarac, ali zbog drugih ozljeda nisam bila ni svjesna da me bole. Prije 3-4 dana sam prvi put osjetila tupu bol, na rtg nema znakova loma (interpretacija moje stomatologinje). Danas pak više uopće ne osjećam ništa, niti bol niti zube… je li to znak da su zubi mrtvi?

  • Po simptomima koje ste naveli ne možemo reći je li zaista mrtav, jer ako ne osjećate zub, to ne znači da je on mrtav. Nije li dobra vijest da Vas ne boli? Ako želite provjeriti vitalitet zuba možete doći na specijalistički pregled. :) Pozdrav!

 • Reply

  Imam jedan mrtav zub koji je radjen pre tri meseca:radjena je revizija ispune.Alikada ga kucnem sa strane osetim malo boli sasvim malo.Kontrolni snimak je u redu nema procesa .Zasto je to tako dali cu trebati da taj zub vadim.Snimak su videla dva doktora i kazu u redu je.

  • PETRA GRANCARIĆ, DR.MED.DENT.

   Poštovana Marija, dobar dan i hvala na javljanju. Ukoliko ortopanski snimak pokazuje da nema nikakve promjene, znači da je sve u redu i da neće biti potrebno vaditi zub. Pozivamo Vas na besplatan specijalistički pregled kako biste čuli mišljenje naših specijalista. Možete se naručiti pozivom na broj 01/6542-655. Pozdrav! 🙂

 • Reply

  Opet ja.Problem je u tome sto je zub endodonski tretiran pre 3 mjeseca a jos osecam neka neugodnost i mali bol kad ga kucnem sa strane.Mozem komtno da zagrizem na taj zub.Koliko vremena se oseca ta neugodnost nakon endodonskog zafata.Hvala unapred

  • PETRA GRANCARIĆ, DR.MED.DENT.

   Poštovana, molimo Vas da nam pošaljete ortopanski snimak na info@arenapoliklinika.hr kako bismo Vam mogli dati stručan odgovor na Vaše pitanje.

 • Reply

  Poslala sam ortopan na vas email ocekujem vaa odgovor Hvala puno

 • Reply

  Postovana imam problema sa gornjom dvicom unutra se desava patoloski proces odnosno zagnojenje ispod korijena doktorica mi je rekla da se zub mora lijeciti zeljela bih vas pitati da li zub potamni ako da kako se moze sprijeciti? Hvala lp

  • Poliklinika ARENA

   Poštovana Nirmela, dobar dan i hvala na upitu! Kako bismo Vam mogli dati stručan savjet, od izuzetne je važnosti da dođete na besplatan specijalistički pregled i da iz prve ruke dobijemo uvid u Vašu situaciju. Javite nam se telefonski na 01/6542-655. 🙂

 • Reply

  Poslala sam snimak i molim za odgovor ,sa time da sam iz Makedonije

  • Poliklinika ARENA

   Poštovana Marija, poslali smo Vam mail! 🙂

 • Reply

  Poštovana,
  Prije, evo ima već dva mjeseca sam krenuo na liječenje zuba 6 dolje lijevo, čišćenje kanala od kojih je bilo 4. Zub je sada zatvoren, i bio je dobro nekih dva tjedna, dok nije počeo boljeti na ugriz, a sada boli i sam od sebe. Primijetio sam da se ispod zuba napravila i mala oteklina. Zašto je to tako, trebam li mijenjati zubara ili?

  • Poliklinika ARENA

   Poštovani Marin, savjetujemo da se naručite na besplatan specijalistički pregled pozivom na 01/6542-655 kako bismo vidjeli konkretnu situaciju i mogli dati stručan savjet! 🙂

 • Reply

  Postovani, dobila sam jak udarac u bradu prilikom kojega je donja jedinica malo otkrhnuta. Donji zubi su udarili u gornje. Zubi i nakon 5 dana su osjetljivi, posebno donji ali mi se cini da se ne klimaju. Da li je potrebno napraviti rtg snimak? Trenutno nisam u mogucnosti do stomatologa jer sam na putu ali ukoliko je potrebno prekinuti cu i otici na potrebne pretrage.
  Hvala na odgovoru

  • Poliklinika ARENA

   Poštovana, savjetujemo da svakako napravite specijalistički pregled i napravite ortopanski snimak. Možete se naručiti pozivom na 01/6542-655! 🙂

 • Reply

  Pozdrav,prije vise godina imala sam udarac u prednje zube i jedan je zub crn (mrtav)cisceno je i zatvoreno a zubi su nepravilno poslozeni potreban aparatic…pitanje dali se aparatic moze staviti na takav zub ili ide nekakva druga terapija ..

  • Poliklinika ARENA

   Poštovana Melija, dobar dan i hvala što ste podijelili svoju situaciju sa nama. Savjetujemo da se naručite na specijalistički pregled i savjetovanje pozivom na 01/6542-655 kako bismo konkretnim uvidom u situaciju vidjeli o čemu se točno radi i što se može učiniti. Pozdrav!

 • Reply

  Poštovanje
  Imala sam gangrenu prvog zuba, nakon čišćenja zubnih kanala i ostalih radnji kod zubara, zub mi je zatvoren i rečeno mi je da će mi s vremenom potamniti jer mi je mrtav zub. Od tada je prošlo neko vrijeme. Međutim mene je počeo boliti sam od sebe i nakon vremena provedenog na hladnoći i od tada me boli i tapkanje po njemu. Ne znam zbog čega se sada to dešava? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. Lijep pozdrav.

  • Poliklinika ARENA

   Poštovana Anamarija, savjetujemo da svratite u Polikliniku ARENA na specijalistički pregled kako bi mogli pogledati konkretnu situaciju i temeljem toga dati savjet. Termin možete dogovoriti pozivom na 01/6542-655.

 • Reply

  Poštovani, umrtvljena mi je dvojka pre šest meseci ali idalje osećam bol prilikom dodira. Pošto je prošlo toliko puno vremena, da li mislite da će jedino rešenje biti da mi se zub izvadi ili postoje mogućnosti da se taj zub spase ponovnom terapijom ili na neki drugi način? Znam da ne možete ništa konkretno da mi kažete dok ne pogledate snimak ali mi je potrebno bar malo nade ako je ima, da taj zub mogu da spasem jer je u pitanju prednja dvojka. Da li postoji mogućnost da imam problema i sa ostalim zubima oko njega zbog tog jednog zuba? Sutra idem na snimanje i na konsultaciju sa hirurgom. Hvala unapred.

  • Poliklinika ARENA

   Draga Marija, s potpunom sigurnošću ne možemo ništa reći niti savjetovati bez da prethodno pogledamo konkretnu sitaciju. Možete nam poslati ortopanski snimak na info@arenapoliklinika.hr nakon čega ćemo Vam se javiti u najkraćem mogućem roku 🙂

 • Reply

  Lijep pozdrav..radila sam jedinicu prije 5 godina i nakon toga 2 godine mi je zub jednostavno bio utrnut,cudan sam osjecaj osjetila..zubar mi je skoro 2 godine lijecio Taj zub pa je na kraju izvadio zivac..evo nakon 5 godina primjetila sam da je Taj zub promjenio boju Ali samo iznutra..boja je nekako zelenkasta dosta pa se vidi na slikama najvise..da li jos postoji mogucnost da se Taj zub ponovo otvori i ocisti korijen da se spasi jer je jedinica gornja i primjeti se…hvala lp

  • Poliklinika ARENA

   Poštovana Mirela, dobar dan i hvala na upitu! S potpunom sigurnošću ne možemo ništa reći niti savjetovati bez da prethodno pogledamo konkretnu situaciju. Najbolje bi bilo da svratite u Polikliniku ARENA kako bismo vidjeli iz prve ruke o čemu je točno riječ i napravili ortopanski snimak ukoliko bude potrebno. Svoj termin možete zatražiti pozivom na 01/6542-655. Srdačan pozdrav! 🙂

 • Reply

  […] zub je jednostavno rečeno mrtav zub. Gangrena se od nekroze razlikuje po tome što je gangrena praćena bakterijskom kontaminacijom i […]

Ostavite komentar